Ahmet Kemal Baysak Son Yolculuğuna Uğurlandı

Yakalandığı COVID-19 hastalığı nedeniyle 88 yaşında hayata veda eden Karşıyaka’nın 1994-1999 Dönemi Belediye Başkanı, Bosna Hersek Türkiye Fahri Başkonsolusu, duayen sanayici Ahmet Kemal Baysak, bugün son yolculuğuna uğurlandı. Topluma katkıları ve hayırseverliğiyle tanınan, Bosna Savaşı sırasında çok sayıda soydaşına kucak açtığı için ‘Boşnaklar’ın Schindler’i’ olarak anılan Baysak’ın cenazesi toprağa verilmeden önce, Karşıyaka Belediyesi önünde bir tören düzenlendi. Ailesi ile birlikte, siyasetten iş dünyasına kadar her kesimden dostlarının bir araya geldiği törende duygu dolu anlar yaşandı.

Törende Böyle Veda Ettiler

Ahmet Kemal Baysak’ın oğlu, İzmir Büyükşehir ve Karşıyaka Belediye Meclisi Üyesi Atilla Baysak: “Babamızın hayatı boyunca hiç kimseyi kırmadığından adımız gibi eminiz. Bunu bütün sevenlerinden de duyuyoruz. Ne çok seveni varmış... Avuntumuz; dolu dolu bir hayat yaşadı. Aile büyüğümüz Cemal eniştemizin de dediği gibi; ‘Yapacak bir şey kalmadı Kemal’im. Gözün arkada kalmasın’ diyoruz. Bu acı günümüzde yanımızda olan herkese çok teşekkür ediyoruz.”

Bosna Hersek İnsan Hakları ve Mülteciler Bakanlığı Bakan Yardımcısı Cevat Mahmudoviç: “Kemal Baysak kocaman kalbi olan yardımsever bir insandı. Türkiye’de bulunan Bosna Hersek göçmenlerini bir arada tutmak için her zaman elinden geleni yaptı. Aynı zamanda Bosna Hersek ve Türkiye arasındaki ilişkileri devam ettirmeye çalıştı. İç savaş sırasında Bosna Hersek’i terk etmek zorunda kalan ve Türkiye’ye göç eden ailelere gerekli yardımlarda bulundu. O aileler için tüm fedakarlığıyla elindeki bütün imkanları seferber etti. Kemal Baysak, Bosna Hersek ve Türkiye birliğinin sembolü haline gelmiştir. Kemal Baysak, bizim hatıralarımızda her zaman en iyi şekilde, büyük bir resim olarak kalacaktır. Adı; tarihimizde Bosna Hersek’in bugüne kadar sahip olduğu ve olacağı en iyi fahri konsolos olarak kalacaktır. Allah rahmet eylesin.”

Bosna Hersek Türkiye Büyükelçisi Adis Alagiç: “Bugün çok üzgünüz. Çok önemli bir insan, çok önemli bir örnek aramızdan ayrıldı. Sayın Kemal Baysak’ın yokluğu çok hissedilecek. Yaptıklarıyla, hizmetleriyle, insanlara davranışlarıyla büyük bir çınar gibi aramızda durdu ve hepimiz onun gölgesinde saklandık. Onun gibi insanlar gitmez çünkü yaptıkları güzel işler her zaman örnek olarak aramızda kalır. Bosna Hersek ve Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlenmesinde rahmetli Baysak’ın katkısı kadar hiç kimsenin katkısı yoktur. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.”

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan: “Kemal Baysak ölümsüzlüğe kavuşmuş, ismi sonsuza kadar anılacak bir insandır. Nezaketi, centilmenliği, cesareti, özverisiyle, insanlığın üzerine inşa edildiği tüm değerleri kendisinde barındıran bir şahsiyetti. Işığı her zaman yolumuzu aydınlatacak.”

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter: “Bütün Türkiye’nin ve Bosna Hersek’in başı sağ olsun. Kemal Baysak benim ağabeyimdi. Aile dostumuzdu, büyüğümüzdü. Onunla dertleştiğimiz çok günlerimiz oldu. Pırlanta gibi bir aile yetiştirdi. Ben de onun örnek ailesi gibi bir aile yetiştirmeye çalışıyorum. Gerçekten Türkiye Cumhuriyeti’nde nadir yetişmiş büyüklerimizden biriydi Kemal ağabeyimiz. Nurlar içerisinde yatsın.”

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır: “Bana sorsalar Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki en güçlü köprü nedir, kimdir diye; aklıma ilk gelen isim Kemal Baysak olur. Öyle bir köprüydü ki Bosna’dan Türkiye’ye, Türkiye’den Bosna’ya her alanda hizmete hayatını adamıştı. Atatürk, bayrak ve vatan sevdalısıydı. Sonsuza kadar özlemle anılacaktır.”

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay: “Üzgünüz, yaslıyız, kederliyiz... 1994-1999 yıllarının unutulmaz belediye başkanını, “Boşnakların Schindler’i” olarak selamlanan insan hakları savunucusunu, gönlü yüce bir hayırseveri, ülke ve kent ekonomisinin dinamolarından birini, hepsinden önemlisi sevecen, dost, yüreği iyilik dolu bir ağabeyi, yurtsever bir Karşıyakalıyı kaybettik. Karşıyaka, dün olduğu gibi yarınlarda da Kemal Başkanını unutmayacaktır. Karşıyaka Belediyesi; başta mimarı olduğu Karşıyaka Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali olmak üzere, armağan ettiği, kazandırdığı ve hayalini kurduğu bütün güzellikleri, doğal bir miras olarak görecek, yaşayacak ve yaşatacaktır.”

Karşıyaka eski Belediye Başkanı Cihan Türsen: “Belediye çalışanları, belediye başkanları için kent, şehir, aile gibidir. Bir kendi aileleri, bir de şehir vardır. O nedenle değeri paha biçilmez; duygusallığı, sorumluluğu çok ağırdır. Sayın Baysak’a Karşıyaka Belediye Başkanlığı görevini teslim ederken, o tarihlerde başkanlık devirlerinde ciddi gerginlikler yaşanırken; biz bandolarla, çiçeklerle kucaklaşarak devir-teslim yaptık. Ben kendi dönemimin sonunda farklı partiden gelsek de güven, rahatlık ve huzur içinde, gözüm arkada kalmadan Karşıyaka'nın mührünü Sayın Baysak’a teslim ettiğim için çok mutluydum. Kendisini rahmetle anıyorum, ailesine ve sevenlerine sabırlar diliyorum.”

Ahmet Kemal Baysak’ın cenazesi, Bostanlı Beşikçioğlu Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından Soğukkuyu'daki aile mezarlığında toprağa verildi.