‘Dirençli Bir Kent’ İçin Örnek İş Birliği

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Mimarlık Fakültesi ile Karşıyaka Belediyesi Vizyon Geliştirme Birimi, Alaybey’deki Havra Binası’nda bir araya geldi. Afetlere karşı daha dirençli bir kent yaratmak ve iklim değişikliğine adaptasyonu sağlamak için iş birliği yaptıklarını belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, bu toplantıda da çalışmanın ilk sonuçlarını değerlendirdiklerini söyledi.

Müdahale Önerileri

Başkan Tugay “İklim değişikliği ile artık mevsim normallerinin üstünde yağışlar veya kuraklık görülüyor; yoğun ve çarpık kentleşme ile birlikte kentlerde afet niteliğinde sellerin yaşanmasına neden oluyor. Özellikle deniz seviyesindeki yükselme ve sel baskınları ile geçtiğimiz yıl yaşanan felaketler, Karşıyaka'mızı sosyal, ekonomik ve çevresel açıdan olumsuz etkiledi. Bu kapsamda afetlere karşı daha dirençli bir kent yaratmak ve iklim değişikliğine adaptasyonu sağlamak amacıyla Vizyon Geliştirme Birimi'miz, İYTE Mimarlık Fakültesi ile Karşıyaka'nın geçirimli yüzey envanterinin çıkartılması ve gelecek senaryoları ile müdahale stratejilerinin oluşturulmasını kapsayan bilimsel bir çalışmayı başlattı. Bu çalışmanın ilk sonuçları İYTE Mimarlık Fakültesi yüksek lisans öğrencileri tarafından sunuldu; belirlenen kırılgan mahallelere ilişkin müdahale önerileri paylaşıldı. Yerel yönetimler düzeyinde örnek teşkil edecek çalışma tamamlandığında sonuç raporunu kamuoyuna sunacağız. Emek veren, bu konularda kentimize ve doğamıza faydalı işler yapmak için mücadele eden herkese içten teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.